HOLD_ON
PSYCHOSOCIALE THERAPIE

        HOLD_ON   PSYCHOTHERAPIE V00R VR0UWEN

 

Facebook & Instagram posts

VROUWEN MET BALLEN
Als psychosociaal therapeut begeleid ik vrouwen die blokkades ervaren in het dagelijks leven. Ze zijn ontstaan door problemen, zorgen of gebeurtenissen.
De vrouw van vandaag krijgt veel op haar schouders. Naast de zorg voor het gezin, het huishouden, haar werk, de sociale contacten, soms mantelzorg, wordt ook nog van haar verwacht dat ze er modieus en verzorgt uitziet. Het is iedere dag multitasken.
En vrouwen kúnnen heel goed multitasken. Zelfs als problemen en zorgen zich mengen in het dagelijkse leven, gaan vrouwen hiermee door.
Gelukkig gaan problemen en zorgen vaak vanzelf weer over, maar soms blijven ze en hebben een blokkerende werking op je leven.
Problemen, zorgen of gebeurtenissen zijn soms moeilijk te traceren qua oorsprong, zijn te complex of te heftig en blijven je leven domineren. Het multitasken lukt je nog wel, maar het levert stress op. Stress zorgt voor vermoeidheid. Je raakt langzaam opgebrand. Logisch dat je begeleiding zoekt om jouw blokkades inzichtelijk te maken en verandering te brengen in deze vervelende situatie.
Door middel van een laagdrempelige vorm van psychotherapie, die ik afwissel met coaching, worden jouw blokkades inzichtelijk gemaakt.
Bij systeemtherapie kan ik verschillende methodes toepassen. Een voorbeeld van een methode is het maken van opstellingen met poppetjes. Mijn ervaring is dat dit heel verhelderend werkt.

Piramide van Maslow

Durf jij naar jezelf te kijken? En komt wat je ziet overeen met wie je bent? En met wat je een ander laat zien van jezelf?
Soms is tussen deze drie punten veel incongruentie en ben je op zoek naar balans... Ik kan je helpen... 

Soms kun je, onder het genot van een kopje koffie, terugdenken aan een gebeurtenis: Wat zei ik toen eigenlijk? Wat vond ik van die reactie? Wat voelde ik toen? Hoe gedroeg ik me daarna? Dit is ZELFREFLECTIE.
Als je goed kunt zelfreflecteren, dan ken je jezelf door en door en zit je vaak lekkerder in je vel.
Ik heb een oefeningetje gemaakt om je op weg te helpen. Ga de lagen eens door, beantwoord de vragen (Bv:bij identiteit: wat zijn mijn kwaliteiten, wat zijn mijn karaktertrekken enz..) en denk eens lekker door over jezelf. Ga na of alle lagen in harmonie zijn met elkaar. Denk ook door over waar je tevreden over bent, waar je verder aan wil werken en wat je liever zou willen veranderen.

Verlies, iedereen krijgt er mee te maken en iedereen gaat er verschillend mee om. Kleine verliezen en groot verlies waar een rouwproces op volgt.
Rouw kent verschillende fasen, maar geen vast patroon.
E. Kübler – Ross is een psychiater uit de USA, en zij heeft een rouwcurve gemaakt die inzicht geeft in de fasen van een rouwproces.
De fasen worden door ieder persoon anders doorlopen. De één voelt na de shock van het verliesbericht vooral angst, waarna een lange fase van boosheid komt, gevolgd door verdriet. Een ander is vooral verdrietig en angstig en is helemaal niet boos.
De put wordt door de één kort bezocht en een ander komt er alleen niet meer uit. Dan kun je hulp zoeken bij een therapeut om je daarbij te begeleiden.

Een rouwproces is het gevolg van een heftig verlies bijvoorbeeld: een geliefd persoon is overleden, scheiding, of emigratie. Ook verlies van gezondheid, werk of eigenwaarde kunnen een rouwproces veroorzaken.
Heb jij ook mensen om je heen waar je jouw hart bij kunt luchten? Belangrijk, en fijn dat het kan!
Zijn er gebeurtenissen, gevoelens of problemen die te zwaar op jouw hart drukken? Dan kan psychosociale therapie helpen die druk weg te nemen.
 

RECEPT VOOR PSYCHISCH WELBEVINDEN

Drie psychische basisbehoeften als ingrediënt:
1) Jezelf (kunnen/mogen) zijn
2) Verbinding met anderen
3) Functie hebben

* Voor een psychisch welbevinden is het van belang bij (een) groep(en) te horen (familie, gezin, vrienden, club).
* Om binnen de groep(en) jezelf te kunnen en mogen zijn.
* En voor de personen van de groep(en) een functie te hebben.
* Voor ieder mens verschilt de mate van deze 3 psychische basisbehoeften om een tevreden gevoel te hebben.
  Maar.... hoe meer deze 3 ingrediënten van dit recept met elkaar in balans zijn.... zeg jij: IK VOEL ME LEKKERRRR...

In ieder ballonnetje staat een vraag. Beantwoord deze en stel jezelf dan de vraag: Waarom? >>> ZELFREFLECTIE