HOLD_ON
PSYCHOSOCIALE THERAPIE

        HOLD_ON   PSYCHOTHERAPIE V00R VR0UWEN

 


ER KOMEN 


MENSEN


OP JE 'ROUWPAD'


DIE JE


(VAST GOED BEDOELD)


PRECIES 


KUNNEN VERTELLEN


WAT, 


WANNEER 


EN HOE 


JE JE MOET VOELEN...


Rouw & Verlies


Het ervaren van verlies.


Als kind wisten we al dat we in het leven geliefde mensen zouden gaan verliezen. Kinderen hebben een logica die de hoop en verwachting van het leven ten diepste verwoorden:

Mensen sterven om beurten.

Eerst opa en oma,

en dan

na een hele lange tijd,

pappa en mamma.

Heel veel later

ga jij een keertje

sterven.

Met de verwachtingen die we als kind hebben, kunnen we leven. We kunnen leren leven met de verwachting dat onze opa en oma als eerste sterven, omdat we ons daar dan op voor kunnen bereiden. Het is een verlies dat groot is, waar we heel veel verdriet van hebben, maar we kunnen het vaak wel bevatten. Dit is een proces van zogeheten geïntegreerde rouw.


Niet- geïntegreerde rouw komt voort uit een betekenisvol verlies waar we niet op hebben gerekend. Een verlies waarop we totaal niet zijn voorbereid. Het verlies is te groot om te kunnen bevatten. Dit leidt tot een verliestrauma.


Het verschil tussen een verlieservaring en een verliestrauma heeft niet alleen te maken met het soort verlies. Het heeft er ook mee te maken hoe erg we gehecht zijn geweest met degene die we zijn verloren, onze persoonlijkheid, de omstandigheden en de steun die onze sociale omgeving ons biedt.


Bij geïntegreerde rouw zijn we verdrietig, voelen het gemis , maar na verloop van tijd passen we ons aan aan de veranderde situatie . We pikken de draad van ons leven weer op. Zeker met support uit onze sociale omgeving.


Verliestrauma ontwricht het leven. Het roept ondraaglijke gevoelens op omdat we iemand zijn verloren die uitermate waardevol en onvervangbaar voor ons is. De impact is te groot van deze overweldigende gebeurtenis om deze met het dagelijkse leven te kunnen verweven. Het verlies heeft een enorme impact op wie we zijn. Het raakt onze ziel, ons lichaam, onze ratio en onze sociale relaties.


Bij een verliestrauma voelen we onszelf vaak hulpeloos en machteloos en dat maakt dat het verlies onze draagkracht volledig overvraagt. Wanneer we onszelf hiervan bewust worden, is het verlies niet te verduren en ontwikkelen we een overlevingsstrategie, waar nieuwe gedragspatronen uit voortkomen.


Heb je hulp nodig bij jouw rouwproces of verlieservaring? Ik begeleid je graag en zoek hiervoor een methode uit die bij jou past.