HOLD_ON
PSYCHOSOCIALE THERAPIE

        HOLD_ON   PSYCHOTHERAPIE V00R VR0UWEN

 


Zingeving - en geloofsvragen


Je komt soms even stil te staan in het leven waarbij je jezelf kunt overvallen met gedachtes als: ”Wat is de bedoeling van mijn bestaan?” of “Waar geloof ik eigenlijk écht in...en... Waar doe ik het allemaal voor?”


Iedereen denkt geregeld na over het leven. Soms zijn er momenten of gebeurtenissen waardoor je dieper nadenkt over je leven. Vragen als:


- Wat wil ik nog graag doen in mijn leven

- Past deze baan wel bij me?

- Ben ik nog wel gelukkig in deze relatie (relatieproblemen)

- Wie ben ik eigenlijk ten diepste?


Dit zijn zingevingsvragen. Vragen die alles te maken hebben met de zin die jij aan jouw leven geeft.


Geloofsvragen zijn vragen die je jezelf als gelovige, maar ook als niet-gelovige kunt stellen, en die je eindeloos bezig kunnen houden. Vragen als:


- Wat verwacht ik van God?

- Wat verwacht God eigenlijk van mij?

- Is Hij er ook voor mij?

- Moet ik als ik gelovig wil zijn naar een kerk?

- Kan ik mijzelf wel blijven als ik geloof?


Geloofsvragen hebben alles te maken met jouw eigen geloofsbeleving. Misschien lijken ze voor jouw minder belangrijk dan zingevingsvragen, maar ze zijn nauw met elkaar verweven. Geloof is een belangrijk aspect van zingeving. Wat jij gelooft, heeft alles te maken met jouw identiteit.


Er kunnen momenten in je leven zijn dat je meer worstelt met zingeving - en geloofsvragen dan anders. Bijvoorbeeld als je ziek bent, bij verlies en rouw of als je in de overgang bent. Als je niet op antwoorden kunt komen binnen de denkkaders waarin je jezelf bevraagt, loop je vast.


Als psychosociaal therapeut en Theoloog begeleid ik je graag om je zingeving - en/of geloofsvragen in een breder/ander denkkader te plaatsen van jouw levensverhaal. Jouw antwoorden zijn er, ik help je ze te vinden.